BCS Preliminary examination preparation : English grammar – analogy with bangla or Bengali meaning

bcs test preparationToday I am sharing about the preparation guide of  Bangladesh Public Service CommissionBCS Preliminary Examination. Here I  have  shared about the English Grammatical Section related to Analogy. I have included Bengali or Bangla meaning of some of the English  word which you may seem hard. If you have any question regarding BCS test preparation feel free to ask by using the comment box below.

*** You must need    SolaimanLipi   font installed in your Computer to see Bengali or bangla font of this post


আরো দেখুন ব্যাঙ্ক রিক্রুটমেন্ট প্রিপারেশন এবং  বেসিক কম্পিউটার নলেজ

বিসিএস পরীক্ষার প্রস্তুতি ইংরেজী গ্রামার এনালজি  —সঠিক উত্তর  সবার শেষে দেওয়া আছে

Choose the best alternative

1. FEATHERS : PLUCK ::
a) goose : duck b) garment : weave  c) car : drive d) wool : shear (কাচি দিয়ে লোম ছাটা)

2. Setting : stone ::
a) pen : paper b) glass : window  c) socket : bulb d) ring : finger

3. Music : Guitar ::
a) stamping (সজোরে পদাঘাত করা) : noise b) water : ocean c) windows : house d) words : typewriter

4. Oxygen : Respiration ::
a) improvement : care b) camera : photography c) sunlight : photosynthesis d) drama : acting

5. Stove : Kitchen ::
a) window : bedroom b) sink : bathroom c) television : living room d) trunk : attic (চিলেকোঠা)

6. Wealth : Luxuries ::
a) enemies : friends b) sandwich : bread  c) ticket : admission d) crying : sympathy

7. Angle : Degree ::
a) letter : alphabet b) milk : quart  c) area : square inch d) time : minutes

8) Ship : Harbor (পোতাশ্রয়)::
a) flower : garden b) village : people  c) nest : bird d) car : garage

9. Lend : Borrow ::
a) dictate : govern b) award : deserve  c) dictate : govern d) seed : plant

10. Chair : Bench ::
a) street : sidewalk b) rule : yardstick c) wood : steel d) pig : elephant

11. Smoke: Pollution ::
a) water : river b) war : death c) vaccination : decay d) iron : strength

12. Request : Refusal ::
a) eating : obesity b) deny : affirmation  c) try : failure d) swim : sinking

13. Confidence : Deception (প্রতারনা /  ছল) ::
a) hostility : kindliness b) deny : affirmation c) dissent (ভিন্ন মত প্রকাশ/ভিন্নমতাবলম্বন ) : commotion (হৈচৈ/ উত্তেজনা/ উত্তেজনার ঘটনা) d) blanket : heat

14. Gazelle : Swift ::
a) horse : slow b) wolf : sly c) swan : graceful (সহজ/মাধুর্যময়/সাবলীল) d) elephant : gray

15. Affirm(দৃঢতার সাথে ঘোষনা করা) : Hint ::
a) say : deny b) assert : convince  c) confirm : reject d) charge : insinuate (ধীরে ধীরে সুকৌশলে প্রবেশ করা / ধীরে ধীরে সুকৌশলে কারো অনুগ্রহভাজন হওয়া )


16. Triangle : Pyramid ::
a) cone : circle b) corner : angle  c) tube : cylinder d) square : box

17. Hand : Nail ::
a) paw: claw b) foot : toe c) head : hair d) ear : nose

18. Germ : Disease ::
a) trichinosis : pork b) men : woman  c) doctor : medicine d) war : destruction

19. Girl : woman ::
a) student : teacher b) adult : child  c) black : white d) infant : child (infant – শিশু)

20. Thirst : Parch (পুড়িয়ে শুকিয়ে ফেলা)
a) fever : flush আকস্মিক আবেগ / উত্তেজনা b) water : sink c) hunger : strangle d) laughter : appease(শান্ত বা প্রশমিত করা)

সঠিক উত্তর: 1. d 2. c 3. d 4. c 5. b 6. c 7. c 8. d 9. a 10. b 11. b 12. c 13. a 14. c 15. d 16. d 17. a 18. d 19. d 20. a

7 Responses to BCS Preliminary examination preparation : English grammar – analogy with bangla or Bengali meaning

  1. Syed Alif Ahammed says:

    I am a new viewer of this blog. How can i know about new update about the this blog by signing in my email id?

    Like

  2. Anik Das says:

    I need as soon as possible short bcs suggestions.

    Like

  3. Naim says:

    nice site for bcs test. would you please provide some complete model questions? thanks

    Like

  4. Md.Syful Islam says:

    Definately this site is too much important for BCS Examinee, as an examinee of this acid test I would like get on comlete model question of Math.Pls proviide it as soon as posible.Thanks for this special site.

    Like

    • Subir Dewan says:

      This site is really helpful for BCS candidates. Do you have any easy math solutions model test. If available here please disclosed…..Because math is more than horrible things in exam…Hope we will get it soon. Thank you

      Like

  5. can you suggest me a good book for bcs english preliminary test?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s