Avada Theme: Documentation, Support, Customization and Modifications using CSS style and more

1. How to install Avada theme Demo in my hosting?
Answer: After installing wordpress and Avada theme go to your Dashboard > Avada > Install Demo and you will get the various demos of your choice..just click on install button and it will be installed in your Avada theme … please check the screenshot

avada theme demo installation

Important Note:

Please Install the plugins first from this option

avada theme plugins installation

IF you face any sort of memory issue while installing  Avada demo   then you may need  to check them memory or system status of your hosting  (please check the error notification of  the error)

demo data installation memory error in avada

To Solve the Memory Limit issue in your hosting put these 2 (two) block of codes in your  wordpress installation  wp-config.php file

define( ‘WP_MAX_MEMORY_LIMIT’, ‘256M’ );
define( ‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘256M’ );

 

I am using Avada Modern Shop Demo  for modifications

 

2. How to change Avada theme’s  Drop down Menu background color and hover background color?

Ans: To change this,  go to Avada > Theme Option > Menu and there you will get the option to change this. Please check the image attached

avada theme dropdown background hover color

Also, from that section in Avada theme you can change menu font family, font color, menu hover color and more of your choice.

3. How to create a blank page (without header, footer, sidebar,title etc) in Avada theme?

Answer: Just create a page and select  Blank Page template from Page Attribute section. Check the image attached

blank page in avada theme

4. How to change various header Titles like H1, H2, h3, h4  font color, font family and font size in Avada theme?

Ans: To change this,  go to Avada > Theme Option > Typography > Header Typography and there you will get the option to change this. Please check the image attached

This change is applicable for Widget title too.

avada theme header titles font style change

5. How to change Footer or sidebar widget title’s  font color, font family and font size in Avada theme?

Answer: Put this code in  Avada > Theme Option > Custom Css  portion

.widget-title {
font-family: times new roman !important;
color: red !important;
font-size: 23px !important;
}

6. How to change body contents  font color, font family and font size in Avada theme?

Ans: To do this,  go to Avada > Theme Option > Typography > Body Typography and there you will get the option to change this. Please check the image attached

avada theme body and links font style change

7. How to use or install custom or font of own choice in Avada theme?

Ans: To use custom font or your favorable fonts in Avada theme  go to Avada > Theme Option > Typography > Custom Fonts and there you will get the option to change this. Please check the image attached (thats uploaded fonts will be uploaded in the drop down of fonts mentioned in step  4 and 6)

avada theme custom font installation

8. How to change Avada Sticky Header background color?

Avada theme sticky header background

Answer: To change sticky header (floating log and menu) in avada theme   go to

Avada > Theme Option > Header > Sticky Header  and  then check the following screenshot

avada theme sticky header background change

9. How to show different sidebar in different page in Avada theme?

Answer:  Go to page editor and you can select different sidebar to show in that page from the following option (screenshot attached)

Avada different sidebar in different page

10. How to use Contact Form to create Contact Us page in Avada theme?

Answer: Avada theme has Contact template to show a Contact form in  particular page . To create Contact Us page  first create the page and from the page editor  select “Contact” template under page attribute (see attached screenshot)

Avada theme creating contact page

Also, to configure the email  and google map in Contact page  you have to check

Avada > Theme Option > Contact Form  ( please check the screenshot)

Avada theme Contact form email and google map configuration

11. How to configure a post or page to show different sidebar, background, slider, Full width post or page, using padding  and more

Answer: Go to page editor or post editor or  edit a post or page  then scroll to the bottom of the editor and check the screenshot to edit or configure the post/page as your wish

avada post and page configuration and styling

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: